"IL PRETE ROSSO" Antonio Vivaldi var äldst bland sju syskon, tre systrar och tre bröder och var förmodligen förutom fadern den enda som sysslade med musik. Vivaldi var utbildad till präst och kallades i Venedig på sin tid för "Il Prete Rosso", den röde prästen p g a sin röda hårfärg. Men han kunde bara ägna sig åt prästyrket en kortare tid då han led av kronisk astma bronkitis. Istället blev Antonio Vivaldi, Maestro del Violino och rektor för Ospedale della Pietà i Venedig, ett hem för föräldralösa flickor. Där arbetade han i 40 år och utvecklade en av dåtidens mest ansedda orkestrar. Vivaldi skrev 1725 “De fyra årstiderna” som blev en stor succé. Konsert- erna i La Pietà var då berömda i hela Europa.
MÄSTAREN FRÅN VENEDIG Antonio Vivaldi och hans ursprung
VIVALDI FESTIVAL Sommarmusiken
MENU
VIVALDI FESTIVAL Sommarmusiken
MENU
VIVALDIS MUSIKPRODUKTION Vivaldis produktion är enormt stor och han har skrivit minst 734 konserter för soloinstrument, stråkar och basso continuo som nu finns registrerade (men det finns förmodligen mer ute i Europas arkiv, samlingar och gömmor). Följande instrumentalkonserter finns listade: 252 för violin, 39 för faggott, 27 för cello, 16 för olika flöjter, 15 för oboe, 6 för viola d’amore, 2 för mandolin, 2 för horn, 1 för luta och en för två trumpeter, 26 för stråkar (sinfonie e concerti), 51 for olika kombinationer av instrument där man kan hitta allt från mandolin till pukor. Vidare har Vivaldi komponerat en enorm mängd vokalverk: 46 operor, 40 kantater, ett stort antal motteter, bravurstycken, ett 70 tal sakrala verk, flera mässor så som 2 Gloria, 1 Credo, 1 Kyrie, flera psalmer 2 Beatus vir, 2 Dixit Dominus, 1 Nisi Dominus, 3 Laudate pueri, 1 Laetatus sum, 2 Magnificat samt 2 Salve Regina och Stabat Mater. Till detta skall läggas en mängd kammarmusik i form av sonater, triosonater och concerti da camera. Listan är hur lång som helst och hur intressant som helst därför man kan hitta precis vad man söker, efter tycke och smak. STATENS MUSIKSAMLINGAR Vivaldi var berömd som violinvirtuos i hela Europa och han träffade furstar och kungligheter överallt där han konserterade. Vivaldi besökte Fredrik den IV av Danmark och dedicerade opus 2 till honom år 1709. På resan till Danmark var det meningen att Vivaldi också skulle besöka Sverige men packisen i Öresund satte stopp för den resan och han kom heller aldrig någonsin till Sverige. Däremot finns en del manuskript av Vivaldis musik både i Lund och Uppsala Universitetsbibliotek samt i Stockholm på Kungliga Musikaliska Akademiens Bibliotek, Statens Musiksamlingar. Till Dig som söker noter rekomenderas ett besök på Statens Musiksam- lingar, i Stockholm där Vivaldis samlade verk finns i utsökt fina band i Riccordi utgåvor
VIVALDIS MUSIKPRODUKTION Concerti, Opera & Musica Sacra
Belvedere, Wien
DEN SISTA RESAN 1740 Vivaldi lämnar Venedig för Wien
SISTA RESAN GÅR TILL WIEN Någon gång i april 1740 lämnade Vivaldi in sin avskedsansökan till Ospedale della Pietà och han lämnade för sista gången Venedig i slutet på maj 1740 på väg till Wien. På resan till Wien gjorde han förmodligen sällskap med Anna Girò som stannade i Gratz där hon skulle framträda på operahuset. Sedan föll allt i glömska. Ingen ville längre spela hans musik. Till och med namnet föreföll falla i glömska. Sommaren 1741 dör Don Antonio Vivaldi i Wien av en inre inflammation och begravs anonymt i en fattigmansgrav på hospitalets kyrkogård nära Kärtner Thor. I församlingsregistret står att läsa: enkel klockringning, sju bärare med mantel, sju lyktor, sju kyrkvärdar med vapenrock. Där skulle allt vara slut om inte Mendelssohn återupptäcker Johann Sebastian Bachs musik på nytt och finner att den store mästaren Bach har transkriberat musik av just Vivaldi. Idag känner hela världens musikälskare till ”Le Quattro Stagioni” - De Fyra Årstiderna av violinmästaren  Antonio Vivaldi.
ANTONIO VIVALDI Antonio Lucio Vivaldi föddes den 4 mars 1678 i församlingen San Giovanni in Bragora i Venedig. Släkten Vivaldi har förmodligen sitt ursprung från Genova där det finns uppgifter om att de var både soldater, sjöfarare, ämbetsmän och till och med en doge finns med i släkten Vivaldi. Säkrare är dock att Vivaldis farfar kommer från staden Brescia och var bagare. Han slog sig ner i Venedig 1666 med sin familj och sina tre söner varav den äldste var Antonio Vivaldis fader, Giovanni Battista. 1676 gifte sig Giovanni med Camilla Calicchio, dotter till en skräddare bosatt i San Giovanni in Bragora i stadsdelen Castello i Venedig, inte långt från Ospedale della Pietà där Antonio Vivaldi senare skulle komma att utveckla en av Europas finaste orkestrar. Antonio Vivaldi’s fader var både barberare och violinist till yrket. Som violinist spelade han i San Marco Domen och bildade musiksällskapet ” Sovvegno dei musicisti di Santa Cecilia” med venedigs främsta musiker och kompositörer så som Giovanni Legrenzi och violinvirtuoserna tillika bröderna Lorenzo och Giovanni Battista Somis som alla tre senare också blev Antonio Vivaldis läromästare.
INFÖR DEN SISTA RESAN  En av Vivaldis viktigare händelser innan han lämnade Venedig för sista gången i sitt liv var konserten den 21 mars1740 i La Pietà med bl a den specialkomponerade musiken, Konsert i C dur RV 558 med den mycket originella sättningen 2 blockflöjter, 2 violiner ”in tromba marina”, 2 mandoliner, 2 lutor (theorber), 2 salmoè (clarinetter), cello, stråkar och basso continuo, till Kronprins Fredrik Christian av Polen och Saxsens ära vid dennes besök på La Pietà, Venedig. ANNA GIRÒ Sångerskan Anna Girò föddes ca 1710 då Vivaldi redan var 32 år. De stod varandra nära hela livet. Anna Giraud blev en mycket uppskattad opera- sångerska även om hon inte hörde till de allra bästa i kretsen kring Vivaldi men hon hade alltid Vivaldis fulla stöd.
DON ANTONIO VIVALDI “Il Prete rosso - Den röde prästen”
Belvedereparken, Wien